Szombaton rendezik meg a Félsziget-kerülő Széchenyi István Generali Nagydíjat a Balatonon, ahol várhatóan több mint harminc hajóosztály hatszáz vitorlás versenyzője száll vízre.

A Széchenyi István emlékverseny a Kékszalag utáni második legnépszerűbb túraverseny a Magyar Vitorlás Szövetség rendezésében. A mezőny Balatonfüredről indul, megkerüli a Tihanyi-félszigetet, majd Füreden ér célba. A navigálást különösen az nehezíti, hogy kétszer is át kell kelni a „Csövön", vagyis a Tihanyt és Balatonföldvárt elválasztó szűk szoroson, ahol a közlekedő kompok és a Balaton két medencéjében gyakran különböző időjárási viszonyok sokszor megtréfálják a hajósokat. Az őszi Balaton és a félsziget közelségében suhanó hajók látványa azonban évről-évre igen széppé és népszerűvé varázsolja a regattát.

Különleges eseményt is tartogat a Magyar Vitorlás Szövetség az idei versenyre. Az egyik legismertebb magyar nagyhajós vitorlázó, dr. Dulin Jenő hosszú évek óta dolgozik egy a magyar vitorlázás történetét a kezdetektől napjainkig részletesen bemutató monográfián. A Magyar Vitorlás Szövetség és a Miniszterelnöki Hivatal támogatásának köszönhetően a napokban egy gyönyörű könyv formájában is megjelenhetett ez a mű, amelyet szombaton, a verseny eredményhirdetése előtt 17.30-kor mutat be a szerző a balatonfüredi Vitorlázeumban.